Wednesday, August 11, 2010

Tip Kesihatan Sepanjang Bulan Ramadan Kareem.


  1. Elakkan mengambil makanan yang terlalu berminyak dan banyak lemak.

  2. Kurangkan juga makan maknan yang pedas-pedas, masin, bergoreng atau berminyak.

  3. Kunyahkan makanan yang dimakan perlahan-lahan.

  4. Makanlah sekadar yang perlu. Tidak terlalu kenyang dann seelok-eloknya berhenti makan sebelum kenyang.

  5. Elakkan makan berulamkan air.

  6. Jangan tidak sahur/ (banyak fadhilat bersahur). Elakkan tidur selepas sahur.

  7. Ambil makanan yang lambat hadam dan mengenyangkan semasa bersahur. Contohnya makanan yang mengandungi serat dan karbohidrat kompleks seperti roti, pisang, epal, anggur, kubis, kubis bunga, tomato dan brokoli.

  8. Anda juga perlu mengambil makanan yang mengandungisedikit gula. Ini penting untuk mengembalikan tahap glukosa dalam badan.

  9. Semasa berbuka, mulakan makan degan makanan yang manis seperti buah kurma, tamar dan air.

Agar sentiasa sihat sepanjang bulan ramadan pastikan anda memilih makanan yang seimbang yang dibahagikan kepada 5 kumpulan seperti di bawah:

  1. Roti dan bijirin
  2. Susu dan produk tenusu
  3. Daging dan kekacang
  4. Sayur dan buah-buahan
  5. Lemak & gula ( ambil dalam jumlah yang sedikit sahaja)

No comments:

Post a Comment